Det er ingen hemmelighed, at danskerne får færre og færre børn. Det er simpelthen blevet mere almindeligt at nøjes med et eller (hvis man presser den) to børn pr. familie. Men der er stadig familier rundt omkring, der går stik imod den tendens og får mange flere børn – faktisk fem eller flere! 

Det er lidt af en bedrift, især i en tid hvor både plads og økonomi spiller en stor rolle i, hvor mange børn folk vælger at få. Alligevel er der stadig en god portion familier, der vælger at få noget af et kul.

Men gad vide hvor de husstande er henne i landet?

Det er klart at det absolutte antal af familier med fem børn eller derover følger byernes størrelse målt i indbyggertal. Altså, der er flest familier med fem eller derover børn i København, Aarhus, Odense osv. 

Det er som sådan ikke en overraskelse. 

I stedet kigger vi her på hvor tilvæksten af de store familier er størst over en periode på 10 år. Det betyder, at vi i denne artikel ser på hvilke kommuner i Danmark, som har haft den største vækst af familier med 5+ børn siden 2014.

Lad os hoppe ind dataen og se på det!

På førstepladsen finder vi Næstved Kommune, hvor de har set en tilvækst på hele 16 nye familier, der har fem eller flere børn pr. husstand. Totalt har Næstved 62 husstande med fem eller flere børn i 2024 og altså vækstet med 16 nye siden 2014. Og det er faktisk inklusive et lille fald fra 68 særligt store familier i 2021. Det er alligevel en del, og det giver god mening, når man tænker på, hvor meget plads der er i området. Næstved ligger nemlig i et område med både skov, søer og masser af natur, og det gør kommunen super attraktiv for store familier. Der er masser af boliger med plads til en stor børneflok, og så er der gode muligheder for, at ungerne kan få lov til at løbe rundt og lege i det fri. Og for de lidt ældre børn er der også et godt udvalg af fritidsaktiviteter, som sportsklubber og spejderforeninger. Kort sagt er Næstved et godt sted at være.

På andenpladsen har vi Ballerup Kommune, hvor 11 nye familier har fem eller flere børn. I 2014 var der 19 og i 2024 er der 30. Selvom Ballerup ligger tæt på København, så er det stadig et sted, hvor der er masser af grønne områder og plads til store familier. Historien er lidt den samme som med Næstved, nemlig at Ballerup toppede i 2019 med hele 35 familier. Siden har det så faldet til 30. Vestskoven og de mange parker giver børnene rig mulighed for at lege udenfor, og så er der selvfølgelig også alle de fordele, der følger med at bo tæt på hovedstaden. Ballerup har rigtig mange parcelhuse og rækkehuse, hvor familier med mange børn kan bo godt og rummeligt. Og så er der også masser af tilbud til børnefamilier, lige fra gode skoler og daginstitutioner til et væld af sportsfaciliteter. Det er simpelthen en kommune, der har det hele – både natur og byliv – hvilket nok er grunden til, at børnefamilier trives her.

Lejre Kommune ligger på en flot tredjeplads med 10 nye familier, der har fem eller flere børn. Lejre er vokset fra 18 familier i 2014 til 28 familier i 2024 med mange børn i husstanden. Og ligesom resten af listen topper Lejre også i 2019 med hele 32 kæmpe store familier. Lejre er en af de mindste kommuner på Sjælland, men den er også en af de mest naturskønne. Her er der masser af skov, søer og bakket terræn, som skaber den perfekte ramme for en stor børnefamilie. Lejre er også kendt for sin historie – vi snakker gamle herregårde og kongehaller. Kommunen har masser af plads til, at børnene kan løbe rundt og lege, og det er noget, mange familier sætter pris på.

På fjerdepladsen finder vi øen mod øst: Bornholm. Her er der 9 nye familier, der har fem eller flere børn. Bornholm er en lidt særlig kommune, fordi den ligger ude midt i Østersøen, men det gør den også unik. Øen havde 30 familier i 2014 med masser af børn. I 2024 er tallet 39 og stigningen har været stødt hele perioden igennem. På Bornholm er der virkelig fred og ro, og så er øen omgivet af en fantastisk natur med klippekyster, skove og små hyggelige byer. For store familier er Bornholm et perfekt sted at slå sig ned, især hvis man godt kan lide et liv i tæt kontakt med naturen.

Gribskov Kommune tager femtepladsen med en vækst på 7 familier, der har fem eller flere børn. Gribskov ligger i Nordsjælland og er et af de steder, hvor naturen virkelig spiller en stor rolle. Skovområder som Gribskov og Danmarks største sø, Arresø, gør området til et fantastisk sted med natur og frisk luft. I 2024 har kommunen 34 store familier, men allerede i 2016 var der 40. Så selvom Gribskov har set en stigning over de sidste ti år, så har det været med op og nedture på vejen.

På en delt sjetteplads finder vi Tårnby og Herlev Kommune, begge med en tilvækst på 6 familier, der har fem eller flere børn. Tårnby ligger på Amager, tæt på København, men med masser af adgang til rekreative områder som Amager Fælled og Kalvebod Fælled. Det er perfekt for familier, der vil have både storbyens muligheder og naturen tæt på. Herlev, som ligger vest for København, er en mindre kommune, men byder også på store grønne arealer og gode boligforhold for børnefamilier. Her er der plads til børnene, og samtidig har man byens mange tilbud lige i nærheden.

Selvom tendensen i Danmark er færre børn, er der stadig områder, hvor store familier ser ud til at trives. Næstved, Bornholm, og de andre kommuner på listen viser, at der er plads til de store børneflokke. Natur, store boliger og gode faciliteter til børn gør disse kommuner til ideelle steder at opfostre en stor familie. Udover tilvæksten af store familier i de her seks kommuner har været positive i en ti-årig periode, oplever flere en nedgang i antallet af de store familier de senere år. Vil vi i 2025 se flere kommuner med tilvækst i de store familier?

Vil du vide mere?

Hvor tilvæksten af nye kæmpe store familier har været størst er kun én analyse i rækken. Tidligere har vi i Boligforeningsweb kigget på hvor boligerne i Danmark er størst og hvor de har vokset mest. Vi har også kigget på distributionen af andelsboligforeninger i Danmark, samt hvor i landet der er flest kolonihaver. Ja, senest så vi på hvor i landet 220.000 sommerhuse er fordelt. Vil du blive klogere på Danmarks boligsituation? Så følg med på bloggen.

Her er hele listen med alle landerts kommuner

Nedenfor er alle landets kommuner med en positiv vækst i de store familier listet. Først er kommunens navn listet og så er tallet for tilvæksten af nye familier listet ved siden af. Resten af landets kommuner har ikke haft nogen eller en negativ vækst i de store familier.

    1. Næstved med 16 nye store familier
    2. Ballerup med 11 nye store familier
    3. Lejre med 10 nye store familier
    4. Bornholm med 9 nye store familier
    5. Gribskov med 7 nye store familier
    6. Tårnby med 6 nye store familier
    7. Herlev med 6 nye store familier
    8. Hørsholm med 5 nye store familier
    9. Brøndby med 4 nye store familier
    10. Vallensbæk med 4 nye store familier
    11. Halsnæs med 4 nye store familier
    12. Rudersdal med 4 nye store familier
    13. Kerteminde med 4 nye store familier
    14. Odder med 4 nye store familier
    15. Ringsted med 3 nye store familier
    16. Glostrup med 2 nye store familier
    17. Solrød med 2 nye store familier
    18. Odsherred med 2 nye store familier
    19. Ærø med 2 nye store familier
    20. Læsø med 2 nye store familier
    21. Samsø med 1 nye store familier
    22. Ikast-Brande med 1 nye store familier

Nikolaj Jansen, Account Manager