Et CVR-nummer er en unik identifikationskode for virksomheder og organisationer i Danmark. CVR står for “Det Centrale Virksomhedsregister”, som er et offentligt register over alle danske virksomheder – herunder foreninger. 

CVR-nummeret fungerer som et form for “CPR-nummer” for alle virksomheder og foreninger og bruges i forskellige sammenhænge – typisk skattemæssige forhold, fakturering og til at oprette en bankkonto. 

Mand sidder med computer og tænker sig om
en bolig set udefra

Spørgsmålet “Skal en forening have et CVR-nummer?” diskuteres måske ofte blandt bestyrelsesmedlemmer i danske foreninger. Men svaret afhænger af flere faktorer – såsom foreningens aktiviteter og økonomi.

I mange tilfælde vil en forening, der driver økonomisk aktivitet som udlejning af ejendomme eller modtagelse af medlemsbidrag, have brug for et CVR-nummer. Det skyldes, at foreningen bliver en juridisk enhed, der kan optræde som kontraktpart, indgå aftaler og stå til ansvar for skattemæssige forhold. 

Hvis jeres forening har ansatte, er det også et krav at have et CVR-nummer, da det bruges til at indberette løn og betale skat.

 

En forening bør registreres, hvis den opfylder følgende betingelser:

 

  • Dens medlemmer har begrænset ansvar, og foreningen er engageret i erhvervsmæssige aktiviteter.
  • Foreningen har ansatte, der aflønnes, hvilket kræver overholdelse af arbejdsmarkedslovgivningen.
  • Foreningen modtager offentlige tilskud, som stiller krav til økonomisk rapportering.
  • Foreningen har behov for momsregistrering grundet sin aktivitet.
  • Foreningen deltager i international handel – f.eks. import eller eksport, som kræver særlige registreringer.

 

Har I for eksempel en boligforening, der lejer ud til eksterne parter, skal I have et CVR-nummer for at kunne oprette og håndtere lejeaftaler. Hvis I arrangerer events med indtægter, kræves et CVR-nummer også for korrekt fakturering og skatteindberetning. 

Særlig krav ved boligudlejning

Udover de generelle fordele ved CVR-registrering i boligsektoren kan der være særlige forhold, der gør sig gældende for visse boligudlejere eller ejendomsselskaber. 

I nogle tilfælde stilles der specifikke krav til, at lejere skal være registreret med et CVR-nummer. 

 

Hvorfor foretrækker nogle udlejere CVR-registrerede lejere?

Nogle udlejere vælger at leje deres ejendomme ud til virksomheder eller organisationer, der allerede har en CVR-registrering. Årsagerne til dette kan være flere:

 

  • Økonomisk og juridisk sikkerhed: Udlejere ser ofte CVR-registrerede lejere som mere økonomisk stabile, hvilket reducerer risikoen for betalingsproblemer og juridiske problemer. 

 

  • Ansvarlig brug af lejemålet: Udlejere kan have større tillid til, at en CVR-registreret virksomhed vil bruge lejemålet på en måde, der beskytter ejendommens stand og værdighed. Dette kan være særligt vigtigt i erhvervslejemål.

 

  • Specifikke kontraktkrav. I nogle tilfælde kan lejekontrakter indeholde bestemmelser, der kræver, at en lejer har et CVR-nummer. Dette sikrer, at lejer har en officiel forretningsidentitet, som kan være nødvendig for at opfylde kontraktlige forpligtelser.

Hvis I vurderer, at jeres forening skal have et CVR-nummer, er processen relativt enkel. Det første skridt er at registrere foreningen hos Erhvervsstyrelsen. Dette kan gøres online via deres IT-system:

 

  1. Besøg Virk.dk 
  2. Log ind på Selvbetjeningen med MitID 
  3. Udfyld registreringsformularen med foreningens oplysninger

 

Under registrering bliver I bedt om at angive foreningens formål, adresse og oplysninger om bestyrelsesmedlemmer. Vær opmærksom på, at nogle typer foreninger – f.eks. erhvervsdrivende foreninger – kan have særlige krav til vedtægter og stiftelsesdokumenter. 

To mænd taler og kigger på en computer
boligkompleks set fra oven

Der er flere fordele ved at have et CVR-nummer for jeres forening. 

For det første giver det foreningen en officiel status, hvilket kan styrke foreningens troværdighed over for samarbejdspartnere, medlemmer og myndigheder. 

 

Et CVR-nummer gør det også muligt at oprette en erhvervskonto i banken, hvilket kan være nødvendigt, hvis foreningen modtager betalinger fra medlemmer eller samarbejdspartnere. Det er også nødvendigt, hvis I ønsker at modtage offentlige tilskud eller anden økonomisk støtte. 

Endnu en fordel er, at I nemmere kan administrere medlemskontingenter og donationer, da det muliggør professionel fakturering og kontohåndtering.

Mens der er mange fordele ved at have et CVR-nummer, er det også vigtigt at overveje eventuelle ulemper. 

Når en forening får et CVR-nummer, bliver den underlagt juridiske og økonomiske forpligtelser. Dette kan inkludere krav om årlig indberetning til Erhvervsstyrelsen, regnskabspligt og muligheden for at blive beskattet, afhængigt af foreningens aktiviteter. 

I disse tilfælde kan I overveje at ansætte en revisor eller bruge et professionelt regnskabsprogram for at sikre, at alle økonomiske transaktioner dokumenteres og rapporteres rigtigt. 

For mindre foreninger, der kun har et begrænset antal medlemmer og en beskeden økonomi, kan dette være en unødvendig byrde. Derfor er det vigtigt at afveje behovet for et CVR-nummer nøje og søge rådgivning, hvis I er i tvivl.

mand som taler i telefon med valuar

Uanset om jeres forening har et CVR-nummer eller ej, hjælper Boligforeningsweb jer med at skabe en effektiv og brugervenlig administration

Vores skræddersyede hjemmesideløsninger gør det nemt at holde styr på vedtægter, medlemskommunikation og økonomi, så I kan fokusere på det, der betyder noget – at drive en velfungerende forening.

Kontakt os for en uforpligtende samtale på +45 42 41 61 60 eller info@twentyfour.dk.

Nikolaj Jansen, Account Manager