Hvad er en revisor i en forening?
En revisor i en forening er en person, der er ansvarlig for at gennemgå og kontrollere foreningens regnskaber og økonomiske rapporter. Revisorens primære opgave er at sørge for, at regnskaberne er nøjagtige og i overensstemmelse med gældende lovgivning og foreningens vedtægter.
I Danmark er alle ejerforeninger lovmæssigt forpligtet til at vælge en revisor ved generalforsamlingen. Det samme gælder dog ikke nødvendigvis for grundejerforeninger, vejlaug og andre foreninger.
Fordelene ved at vælge en revisor til jeres forening
Selvom loven ikke altid kræver det, er det en god idé at vælge en revisor uanset typen af forening.
En revisor hjælper med at skabe overblik over økonomien og kan forbedre jeres muligheder for at få støtte fra offentlige eller eksterne kilder. Derudover skaber en revisor også mere tryghed for medlemmerne.
Her er to hovedfordele ved at have en kompetent revisor:
- Revisoren sørger for, at foreningens penge bliver brugt rigtigt og i tråd med formålene og beslutningerne fra generalforsamlingen.
- Revisoren kan hjælpe formanden og kassereren med regnskabet, så der undgås fejl.
… men er en forening overhovedet regnskabspligtig?
Som udgangspunkt er de fleste foreninger ikke forpligtet til at udarbejde eller indsende et årsregnskab. Men der er situationer, hvor I skal lave regnskab – for eksempel hvis I bliver momsregistreret, søger tilskud eller ved andre økonomiske aktiviteter.
Her er eksempler på, hvornår en forening skal udarbejde et regnskab:
- Hvis foreningen bliver momsregistreret eller er underlagt skattemæssige forpligtelser.
- Ved ansøgning om økonomisk støtte eller tilskud, hvor regnskab ofte kræves som dokumentation.
- Hvis foreningen vil have tilladelse til at modtage donationer, kræver det et godkendt regnskab.
- Erhvervsdrivende foreninger eller dem med kommercielle aktiviteter skal også aflægge regnskab.
- Hvis foreningen arbejder med almennyttige formål, som for eksempel velgørenhedsarbejde.
Hvis jeres forening har ansatte, momspligtig aktivitet eller på anden måde driver økonomi, skal I føre regnskab i henhold til gældende regler.
Ansøger I om støtte, kræves der typisk dokumentation for, hvordan pengene anvendes, især hvis støtten kommer fra offentlige instanser. Mange kommuner kræver dette i overensstemmelse med folkeoplysningslovens bestemmelser (§29-32).
Desuden kræver det en godkendelse fra Skattestyrelsen, hvis I vil modtage gaver i foreningen. I den proces skal et opdateret regnskab vedlægges som dokumentation.
Hvad er en revisors ansvar og opgaver i en forening?
En revisor i en ejer-, grundejer- eller andelsboligforening har en række faste ansvarsområder og opgaver, der er væsentlige for korrekt økonomisk styring og gennemsigtighed.
De primære opgaver inkluderer gennemgang af regnskaber, udarbejdelse af revisionsberetning, overholdelse af lovgivning og rådgivning til foreningen.
Specifikt omfatter revisorens faste opgaver:
- Udarbejdelse af revisionspåtegnelse af årsregnskabet: Revisoren bekræfter, at årsregnskabet er gennemgået og i overensstemmelse med gældende regler.
- Stikprøvekontrol af bilag og posteringer: Revisoren kontrollerer udvalgte bilag og posteringer for at sikre korrekt registrering.
- Kontrol med foreningens likvider: Revisoren efterser foreningens kontante- og bankmæssige midler for korrekt håndtering.
- Sikring af et retvisende opstillet årsregnskab: Revisoren sørger for, at regnskabet giver et retvisende billede af den økonomiske situation.
- Kontrol af foreningens eventuelle aktiver: Revisoren vurderer, at aktiverne er korrekt registreret og værdiansat.
Derudover kan en dygtig ekstern revisor tilbyde yderligere støtte – som rådgivning til kassereren og bestyrelsen samt hjælp med komplekse økonomiske spørgsmål og forbedring af regnskabspraksis.
Den ekstra hjælp kan være med til at sikre, at foreningen fungerer og følger de økonomiske regler.
Hvem kan være revisor i en forening?
I de fleste ejer- og grundejerforeninger er der få regler for, hvem der kan vælges som revisor. Det afhænger typisk af foreningens vedtægter og gældende lovgivning.
Det er også foreningens vedtægter, der afgør, om revisoren skal være intern eller ekstern:
- En intern revisor i foreningen er normalt et medlem, der på vegne af alle medlemmer i foreningen gennemgår regnskabet. Denne løsning er kun ideel, hvis personen har økonomisk indsigt og opbakning fra foreningen.
- En ekstern revisor er en uafhængig part, typisk en professionel revisor, som sikrer en objektiv vurdering af foreningens regnskab. Det mindsker risikoen for interessekonflikter og hjælper med at skabe tillid til regnskabsprocessen.
Hvis vedtægterne ikke fastsætter specifikke krav til en revisor i foreningen, kan generalforsamlingen frit vælge typen af revisor. Dog kan en fjerdedel af medlemmerne kræve, at det er en godkendt revisor.
De tre typer eksterne revisorer
Når det kommer til eksterne revisorer, er der overordnet set tre typer:
1. Almindelig ekstern revisor
Kan være enhver person eller virksomhed uden tilknytning til foreningen. Ofte vælges en revisor med relevant erfaring inden for foreningsregnskab.
2. Registreret revisor
Har gennemgået en eksamen hos Erhvervsstyrelsen og kan revidere større foreninger og virksomheder.
3. Statsautoriseret revisor
Har den højeste certificering og må revidere regnskaber for finansielle institutioner. Statsautoriserede revisorer vælges sjældent i ejerforeninger, da det ofte er for dyrt og unødvendigt for foreningens behov.
Overvej, hvilken type revisor der bedst opfylder jeres forenings behov og sørg for at træffe et velovervejet valg ved næste generalforsamling.
Har I brug for hjælp til digitalisering af jeres forening?
Selvom Boligforeningsweb ikke kan hjælpe med valg af revisorer, kan vi optimere jeres foreningsadministration.
Vores platform tilbyder moderne løsninger, der kan lette jeres arbejde med opgaver som arkivering af referater, intern kommunikation og integration af jeres systemer.
Ved at digitalisere jeres administration kan vi gøre det nemmere for jer at fokusere på jeres kerneopgaver.
Hvis det lyder som noget for jer, er I velkomne til at kontakte os på kontakt@boligforeningsweb.dk for en uforpligtende samtale.