Du ejer ikke din andelsbolig, som du vil eje din ejerlejlighed. I stedet køber du en andel i en andelsboligforening, som ejer hele ejendommen. Det giver dig ret til at bruge en af foreningens boliger, mens fællesarealerne og selve ejendommen drives af foreningen. 

Når du køber en andel i en boligforening og får adgang til en af boligerne, er du også med i andelsboligforeningen og får en stemme, når der skal træffes beslutninger.

 

Hvad betyder andelsbolig?

 

En andelsbolig betyder, at du har købt en andel i en andelsforening, hvilket giver dig brugsret til en af foreningens boliger – en andelsbolig. 

Dermed skiller en andelsbolig sig ud fra en ejerbolig ved, at du ikke ejer boligen i sin helhed – men det gør du, hvis du køber en ejerbolig. 

Hus set fra afstand

Din andelsboligforening omfatter alle beboere, som har købt en andel i foreningen og dermed har brugsret til en bolig i foreningens ejendom. 

Andelsboligforeningen ledes af en bestyrelse, hvis opgave er at drive foreningen bedst muligt efter medlemmerne ønsker. Det gælder blandt andet økonomi, vedligeholdelse, kommunikation og fremtidige planer for foreningen.

Der afholdes som udgangspunkt en årlig generalforsamling, hvor alle medlemmer kan deltage og har stemmeret.

 

Økonomien i en andelsforening

 

Det er vigtigt, at du vælger en andelsforening med en god og sund økonomi. Foreningens økonomiske situation har nemlig indflydelse på dig og din privatøkonomi.

Hvis foreningen har gæld, vil den skulle dækkes gennem månedlige udgifter fra medlemmerne – og jo større gæld, jo højere personlige udgifter for medlemmerne. 

Det er ofte nødvendigt for en andelsforening at optage lån, da den ikke kan dække investeringer, renovering eller udvidelser med den nuværende økonomi. Med et fælleslån kan alle foreningens medlemmer bidrage til finansieringen og få glæde af eksempelvis renoveringer i ejendommen.

 

Hvilke forpligtelser har du i en andelsboligforening?

 

Du har ingen obligatoriske forpligtelser i forbindelse med dit medlemskab i foreningen, udover at du skal betale kontingent og ejerudgifter til tiden. 

Men det er i din interesse, at andelsboligforeningen træffer gode og velovervejede beslutninger. Din mulighed for at få indflydelse er ved at møde op til generalforsamlinger og give din mening til kende. 

Ved at være engageret kan du have indflydelse på, at din investering bliver god.

Når du skal købe en bolig, kan en andelsbolig være en oplagt mulighed, da der er flere fordele ved at investere i en andelsbolig. 

 

Nogle af fordelene er:

 

  • En andelsbolig er billig
  • Du bliver en del af et fællesskab
  • Medindflydelse som en del af foreningen
  • En god måde at komme ind på boligmarkedet 

Selvom en andelsbolig er et billigt alternativ til en ejerbolig, er der også udfordringer ved at købe en andelsbolig. Dem skal du tage højde for, hvis du står og overvejer et køb.

 

Udfordringer kan være:

 

  • Foreningens økonomi påvirker dig
  • Det kan være svært at værdisætte en andelsbolig
  • Begrænsninger på maksimalpris ved salg
  • Begrænsede muligheder for lån i forbindelse med køb

 

Hvad er en maksimalpris?

 

Maksimalpris er en betegnelsen for den højeste pris, du må tage for din andelsbolig, når du sælger den. Maksimalprisen fastsættes ud fra loven og foreningens vedtægter.

Det betyder, at der er et loft på salgsprisen, som kan være med til at begrænse den fortjeneste, du kan lave på boligen. 

Maksimalprisen beregnes ud fra foreningens gæld og ejendommens vurdering. Formålet er et ønske om, at priserne på andelsboliger ikke stiger så meget, at boligerne ikke kan betales.

En andelsbolig finansieres af et andelsboliglån. Når du optager et andelsboliglån, skal du kunne lægge minimum 5% af købesummen selv som udbetaling. Derudover skal du også kunne betale 5% af din andel af andelsforeningens gæld. 

De øvrige 95% kan finansieres gennem andelsboliglånet. 

Dermed skal du ikke optage et realkreditlån, som ved køb af en ejerbolig. Et andelsboliglån er oftest lidt dyrere end et realkreditlån, da risikoen for banken er større, fordi du ikke har 100 % ejerret over boligen.

Når du har købt boligen, skal du betale af på dit lån sammen med den faste månedlige boligydelse.

Åben pung med betalingskort

Der er stor forskel på en ejer- og andelsbolig. Mens du ejer en ejerbolig, ejer du ikke en andelsbolig. 

Både en ejer- og andelsbolig har fordele og ulemper, som du skal tage med i betragtningen, når du overvejer, hvilket boligkøb du skal foretage.

 

Generelle ting, du bør overveje inden dit køb, inkluderer:

 

  • Boligens pris
  • Boligens beliggenhed
  • Afstand til arbejde
  • Omkringliggende transportmuligheder
  • Boligens størrelse og stand

 

En ejerbolig har den fordel, at du selv bestemmer 100% over den. Ofte er det også nemmere at spare op i en ejerbolig. Omvendt hæfter du også selv for hele boligen, ligesom den kan være svær at låne til på grund af en høj købspris. 

 

Det er derimod nemmere at finansiere en andelsbolig, da den er billigere end en ejerbolig. Fortjenesten ved salg vil dog også være mindre. I en andelsbolig er I også flere om at vedligeholde, da du vil være en del af en andelsforening. 

Har du købt en andelsbolig og er medlem af en andelsboligforening? Måske sidder du i bestyrelsen?

Hos Boligforeningsweb kan vi hjælpe din forening. Vi bygger, designer og vedligeholder hjemmesider til foreninger med smarte og intuitive integrationer. Det gør kommunikation og planlægning nemmere og skaber et bedre sammenhold i jeres forening.

Er du interesseret i at høre mere? Så kan du kontakte os på kontakt@boligforeningsweb.dk.

Vi glæder os til at høre fra dig!

Nikolaj Jansen, Account Manager